Connect with us

Fapt divers

9 gânduri toxice care îți pot afecta viața de cuplu

Published

on

1. “Totul sau nimic” – Unul dintre parteneri este de părere că celălalt face mereu ceea ce nu trebuie, sau nu face niciodata ce trebuie. La fel de bine, se poate plânge de atitudinea de “știu tot” pe care celălalt o afișează mereu.

2. Concluziile catastrofice – unul dintre parteneri merge la extreme cu efectele negative pe care acțiunile celuilalt le-ar putea avea, creând o mare agitație, de multe ori pentru nimic. “Și-a înfruntat șeful, acum cu siguranță își va pierde slujba și vom rămâne pe drumuri”

3. “Ar fi trebuit să știi!” – o mare greșeală este să presupunem despre jumătatea noastră că ne poate citi gândurile. Nimeni nu poate ști cu exactitate ceea ce gândim, dacă nu avem o discuție deschisă și nu spunem tare și răspicat ce avem pe suflet. În majoritatea cazurilor însă, unul din parteneri se așteaptă ca celălalt să își dea seama că situația este tocmai pe invers față de cum o prezintă. De exemplu, majoritatea femeilor au tendința de a răspunde că nimic nu este în neregulă atunci când sunt întrebate, dar se așteaptă ca, de fapt, partenerul să își dea seama că nimic nu este în regulă!

shutterstock_143744044

4. Etichetarea atitudinii – nimănui nu îi place să i se pună o etichetă deasupra capului care să descrie o atitudine sau o trăsătură de caracter ce are conotații mai puțin pozitive. Partenerul va simți că defectele îi sunt analizate și că îi depășesc calitățile. De pildă, nu vă plângeți că este prea leneș/ă, nu faceți remarci răutacioase la adresa corpului sau a gusturilor. (“Numai tu puteai să mănânci prostiile alea”).

5. Învinuirea pe nedrept – nu este vina partenerului dacă lucrurile nu merg conform așteptărilor. Nu putem să învinuim persoana de lângă noi pentru incapacitățile sau eșecurile noastre. Dacă unul dintre parteneri are o zi mai proastă, în care nimic nu merge conform planurilor, acela va avea tendința să își descarce nervii pe celălalt și mai mult, să îl/o învinovățească: “E numai vina ta!”

6. Scurtcircuit emoțional – această atitudine este de fapt o concluzie la care ajunge unul dintre parteneri, considerând că nimeni nu se poate întelege cu perechea sa. Replicile utilizate sunt cele de genul: “Cine să te înțeleagă?”, “Nimeni nu e niciodată pe aceeași lungime de undă cu tine”, “Tot timpul ești pe dos”.

Relationship-Problems-6-cropped

7. Imaginație “prea bogată” – uneori avem tendința de a ne gândi la ce este mai rău și de a ne face rău singuri, creând scenarii și exagerând. De exemplu, unul din parteneri poate avea o perioadă mai dificilă sau aglomerată la locul de muncă, astfel are o atitudine mai rece sau nu mai are același timp liber ca înainte. Automat, celălalt se va gândi că are o aventură sau că iubirea din relație a dispărut. De multe ori, ne facem cele mai grave scenarii.

8. Jocul anticipării – acest scenariu se produce atunci când unul dintre parteneri are impresia că celălalt se poartă suspicios de frumos pentru că urmarește un scop sau are nevoie de ceva. Spre exemplu: “Vrea să vedem filmul romantic ales de mine, sigur are în plan să iasă cu baieții după”, sau “Mi-a gătit felul preferat, sigur urmarește să obțină ceva”.

9. Cercul deziluziilor – tendința involuntară de a generaliza anumite activități ale partenerului și de a le compara cu cele din relațiile anterioare. “Toti barbații sunt la fel de insensibili”, “Toate femeile sunt egoiste și nu le pasă decât de ele”.

Deși există posibilitatea ca unele din aceste situații să aibă un echivalent real, bazat pe adevăr, acest articol face pură referire la acele cazuri dese, de zi cu zi, în care ne creăm singuri probleme pentru că exagerăm, distorsionăm realitatea sau ne axăm în principal pe aspectele negative ale relației, în loc să apreciăm părțile bune. Primul pas îl reprezintă conștientizarea faptului că uneori provocăm situațiile prezentate mai sus. Următorul este încercarea de a soluționa această grabă de a trage concluzii și de a critica partenerul. Comunicarea sinceră este esențială.

 

 

Daria Andriescu

ULTIMA ORĂ

Sport8 ore ago

FC Voluntari – FC U Craiova 1948 și FC Botoșani – Dinamo deschid etapa a 6-a a Play-off-ului/Play-out-ului Superligii

Marți aduce două partide captivante în Superliga României, în deschiderea etapei a 6-a a Play-off-ului și Play-out-ului. În primul meci,...

National9 ore ago

Proiect de Lege: Elevii care promovează Bacalaureatul pot mări notele la o materie

Un proiect de lege depus la Senat aduce o veste bună pentru elevii care au promovat examenul de Bacalaureat. Conform...

Regional9 ore ago

Varianta de ocolire a municipiului Târgu-Jiu, VO 66B, deschisă circulației

Varianta de Ocolire a Municipiului Târgu-Jiu, VO 66B, s-a deschis, astăzi, 23 aprilie, între localitățile Romanești-Bălești-Bârsești. Acest tronson important de...

Regional9 ore ago

Ziua Forțelor Terestre, marcată la Băilești

Ziua Forțelor Terestre a fost marcată, astăzi, la Băilești, printr-o ceremonie militar-religioasă. Evenimentul a avut loc la Monumentul Eroilor. Ziua...

Regional9 ore ago

Craiova găzduiește Competiția Națională de Descarcerare și Acordare a Primului Ajutor Calificat

În perioada 24-26 aprilie, Craiova devine gazda prestigioasei Competiții Naționale de Descarcerare și Acordare a Primului Ajutor Calificat, Faza a...

Regional10 ore ago

Premieră la Teatrul Național „Marin Sorescu”: „Trilogia memoriei” de Arne Lygre, în regia lui Radu Afrim

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova se pregătește pentru o premieră de excepție: spectacolul „Trilogia memoriei” de Arne Lygre, regizat...

Regional10 ore ago

Starea drumurilor din Stațiunea Rânca, îmbunătățită de acțiunea drumarilor după ninsorile recente

Drumarii au intervenit prompt în Stațiunea Rânca, asigurând o circulație rutieră fără probleme în urma ninsorilor din ultimele zile. Utilizând...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON