Connect with us

Regional

Alexandru Tomescu și Mădălin Voicu pe scena Filarmonicii vâlcene – luni 18 iunie 2018

Preţul biletului la acest concert este unic,

Published

on

Filarmonica „Ion Dumitrescu” vă invită LUNI, 18 IUNIE 2018, ora 19:00 la Sala Lahovari la un CONCERT EXTRAORDINAR – ce va reuni două nume sonore din lumea muzicală: Violonistul ALEXANDRU TOMESCU și Dirijorul MĂDĂLIN VOICU. În programul serii veți putea asculta „Mica serenadă” și Divertismentul în Re Major de Wolfgang Amadeus Mozart și Concertul pentru vioară și orchestră în Mi Major de Johann Sebastian Bach.

 

Dirijorul  MĂDĂLIN VOICU

Născut în București, fiu al reputatului violonist Ion Voicu, Mădălin Voicu a absolvit Facultatea de Interpretare – vioară din cadrul Academiei de Muzică – București. A beneficiat de burse de studii pentru aprofundarea artei dirijorale la Trier, Mainz, Stuttgart, Londra. A dirijat orchestra simfonică a Filarmonicii din Ploiești, a Filarmonicii „Oltenia” din Craiova, Orchestra Națională Radio, a fost director și dirijor al Orchestrei de cameră „Ion Voicu” din București, director al Festivalului Internațional „George Enescu” dar și profesor de muzicologie la Academia de Muzică „Attaturk” din Izmir, Turcia. A fost membru de onoare al Academiei Franceze de Arte, Științe și Litere.

Mădălin Voicu a concertat în toată țara, având numeroase spectacole și cucerind publicul de toate vârstele. Din 1994 până în 1996 a fost Președinte al Partidului Libertății și Unității Sociale (PLUS), Între 1996 și 2000 a fost președinte executiv al Organizației „Partida Rromilor”, în 2000 – Președinte de Onoare al Rromilor din România, iar în 2002 a devenit membru al Consiliului Național PSD. În același an, 2002, a fost decorat de către Președintele României cu Medalia Ordinului Național „Serviciul Credincios” în grad de cavaler. A mai fost de asemenea și deputat al PSD în 2000-2004 și între 2004-2008.

Talentat, controversat, criticat dar și apreciat, Mădălin Voicu rămâne una din cele mai îndrăgite persoane publice din țară.

Violonistul ALEXANDRU TOMESCU

Alexandru Tomescu este omul pentru care muzica nu are limite: capabil să abordeze cele mai grele partituri în concerte maraton, în turnee de zeci de oraşe, violonistul se bucură de o apreciere unanimă din partea publicului.

Drumul lui în muzică a început odată cu lecţiile de vioară primite de la mama sa, prof. Mihaela Tomescu şi a continuat apoi cu studii îndrumate de maestrul Ştefan Gheorghiu în România şi de Tibor Varga, Eduard Schmieder, Igor Oistrach, Ruggiero Ricci şi Herman Krebbers în străinătate. Pregătirea excepţională de care s-a bucurat i-a adus premii la cele mai prestigioase concursuri de vioară: Marguerite Long – Jacques Thibaud (Paris, Franţa), Paganini (Genova, Italia), George Enescu (Bucureşti, România), Sarasate (Pamplona, Spania), Kloster Schöntal (Germania) etc.

Au urmat concerte în săli celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théâtre des Champs Elysées (Paris), Concertgebouw (Amsterdam) etc. A concertat sub bagheta unor maeştri precum Valery Gergiev, Christoph Eschenbach sau Kurt Masur. Studiile şi activitatea concertistică de peste graniţe au însemnat pentru Alexandru Tomescu dobândirea unei experienţe pe care şi-a propus s-o valorifice în propria sa ţară, astfel că a decis să revină la Bucureşti pentru a schimba percepţia asupra muzicii clasice. A iniţiat primele turnee de muzică clasică finanţate exclusiv prin fonduri private, demonstrând că în România există disponibilitate pentru produse culturale de calitate.

Câştigarea în 2007 a dreptului de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu a însemnat începutul unei noi şi frumoase poveşti muzicale: Turneul Stradivarius, un eveniment anual care în timp s-a impus ca fiind unul dintre cele mai valoroase ale scenei muzicale româneşti. Succesul de public al programelor inovatoare propuse a fost dublat de o serie de acţiuni caritabile asociate turneului, acţiuni ce au mobilizat zeci de mii de oameni pentru strângerea de fonduri pentru AsociaţiaNevăzătorilor din România (2009), protezarea copiilor hipoacuzici (2010), achiziţia de echipamente medicale pentru spitalul de copii Marie Curie (2011) şi sprijinirea copiilor abandonaţi (2013).

În tot acest timp, pentru Alexandru Tomescu turneul a reprezentat un prilej constant de descoperire de sine: în trei ani succesivi artistul şi-a explorat anduranţa şi forţa, abordând cele trei mari Integrale ale repertoriului pentru vioară solo – cele 24 de Capricii de Niccolò Paganini, cele Şase Sonate de Eugène Ysaÿe şi cele Şase Sonate şi Partite de Johann Sebastian Bach. Aceste repertorii au fost punctul de plecare al celor trei spectacole sincretice care au revoluţionat scena românească de concert, prin combinaţii între muzică şi film, teatru non-verbal şi respectiv lighting design: Stradivarius-Capricii (2011), Stradivarius-Obsesii (2012) şi Stradivarius-Pasiuni (2013).

Fiecare Turneu a fost urmat de o lansare de DVD sau CD, care s-a bucurat de un imens succes, produsele discografice fiind vândute în mii de exemplare. Ferm convins că muzica poate fi un instrument activ de transformare a societăţii, Alexandru Tomescu îşi puneconstant talentul în slujba a numeroase cauze, fie că e vorba de proiecte sociale, de salvare a patrimoniului sau ecologice. Susţine Fundaţiile WWF România şi Pro Patrimonio, a cântat pentru copiii sprijiniţi de Fundaţia Special Olympics şi începând din 2012 este Ambasador al Fundaţiei Hope and Homes for Children România. Carisma şi popularitatea de care se bucură Alexandru Tomescu i-au adus de-a lungul timpului numeroase distincţii: cea mai recentă dintre ele este titlul de Ambasador Public al Bunăvoinţei, oferit de guvernul Republicii Coreea de Sud, în semn de apreciere pentru pasiunea sa pentru cultura coreană.

Pasionat în egală măsură de muzica de cameră, Alexandru Tomescu a evoluat mai întâi în Romanian Piano Trio (2005-2010), iar din 2011 este prim violonist al Cvartetului Ad Libitum, ansamblu cameral de prestigiu cu o istorie de peste 25 de ani.

Alexandru Tomescu este solistul concertist al Orchestrelor Radio încă din 2002. A evoluat de nenumărate ori atât alături de Orchestra de Cameră Radio, cât şi alături de Orchestra Naţională Radio, pe scena studioului „Mihail Jora” de la Radio România, dar şi peste hotare, în turnee în Europa şi Asia. Concerte de Mozart, Bruch sau Mendelssohn printre altele, susţinute de Alexandru Tomescu alături de cele două ansambluri, s-au materializat în înregistrări lansate sub label-ul Editurii Casa Radio.

Preţul biletului la acest concert este unic, 30 de lei, iar abonamentele sunt valabile.

Pentru eventuale modificări de ultimă oră, vă rugăm consultaţi site-ul filarmonicii:

http://filarmonica-valcea.ro/ sau pagina de facebook a filarmonicii:

Filarmonica Ion Dumitrescu Valcea@filarmonica.valcea

ULTIMA ORĂ

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON