Connect with us

Regional

Atenție fermieri!

Published

on

Având în vedere că noua politică agricolă comună pentru perioada 2015-2020 reprezintă o schimbare fundamentală față de perioada 2007-2014, cu noi reglementări de care fermierii trebuie să țină cont cât mai urgent în activitatea lor viitoare, este necesară crearea cadrului adecvat și eficient pentru managementul și implementarea tehnică și financiară a fondurilor comunitare acordate României prin noua politică agricolă comună.

Conform Art. 17. -(1) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 și pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură, fermierii care au dreptul la plata unică pe suprafață aplică în mod obligatoriu pe toate hectarele lor eligibile următoarele practici agricole benefice pentru climă și mediu:

a) diversificarea culturilor;
b) menținerea pajiștilor permanente existente;
c) prezența unei zone de interes ecologic pe suprafața agricolă.

Art. 20. -(1) din OUG nr. 3/2015, prevede că fermierii în ale căror exploatații terenul arabil este mai mare de 15 ha, se asigură că, începând cu anul de cerere 2015, minimum 5% din terenul arabil declarat include una sau mai multe din zonele de interes ecologic următoare:

a) terase;
b) elemente de peisaj – garduri vii/fâșii împădurite; arbori izolați, arbori în grup/pâlcuri arbustive din zona de câmpie sau arbori în aliniament; margini de câmp; iazuri; rigole;
c) zone tampon situate pe marginea apelor curgătoare sau stătătoare;
d) zone cu specii forestiere cu ciclu scurt de producție;
e) terenuri agricole împădurite;
f) zone cu strat vegetal;
g) zone cu culturi fixatoare de azot;

(2) Zonele de interes ecologic prevăzute la alin. (1) sunt situate pe terenul arabil al exploatației, cu excepția celor prevazute la alin. (1) lit. d) și e) care sunt situate pe terenul agricol al exploatației. Zonele de interes ecologic prevăzute la alin. (1) lit. b) și c) pot fi adiacente terenului arabil al exploatației declarat de fermier.

(3) Zonele de interes ecologic prevăzute la alin. (1) sunt situate pe terenul pentru care fermierul face dovada utilizării legale;
(4) Prevederile alin. (1) si (2) nu se aplică exploatațiilor în urmatoarele situații:

a) peste 75% din terenul arabil este utilizat pentru producția de iarbă sau alte furaje erbacee, este teren lăsat pârloagă, este cultivat cu culturi de leguminoase sau face obiectul unei combinații între aceste utilizări, cu condiția ca suprafața arabilă care nu face obiectul acestor utilizări să fie de maximum 30 ha;

b) peste 75% din suprafața agricolă eligibilă este pajiște permanentă, este utilizată pentru producția de iarbă sau alte furaje erbacee sau este cultivată cu culturi aflate sub apă, fie o mare parte a anului, fie o mare parte a ciclului de cultură, sau face obiectul unei combinații între aceste utilizări, cu condiția ca suprafața arabilă care nu face obiectul acestor utilizări să fie de maximum 30 ha.

Pe scurt, începând de anul acesta, toți fermierii români au obligativitatea să cultive minimum 5% din suprafața declarată la APIA cu mazăre, soia sau lucernă (plante fixatoare de azot) sau să respecte indicațiile în ceea ce privește suprafețele împădurite, zonele cu strat vegetal, zone tampon situate pe marginea apelor curgătoare sau stătătoare etc.