Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 1 noiembrie 2016

Published

on

Marți, 1 noiembrie

Zile trecute  – 305

Zile trecute

 

 

 

Zile rămase – 61

Soarele răsare – 06.53

Soare 1

 

 

 

 

Soarele apune – 17.05

ScorpionZodia – Scorpion

 

 

 

 

ortodoxCalendar ortodox – Sf. Doctori fără arginți Cosma și Damian din Asia

 

 

 

catolicCalendar catolic – TOȚI SFINȚII

 

 

 

 

Ziua Radioului Național. La 1 noiembrie 1928, la ora 17, se inaugura, cu apelul „Alo, Alo aici Radio București, România”, postul ziua-radioului-nationalnațional de radio. Primele cuvinte au fost rostite de Dragomir Hurmuzescu, promotorul radiofoniei românești, după care a urmat un recital de versuri compuse de Horia Furtună, în care Radioul românesc era definit „Un suflet nou”. În ziua inaugurală, postul național de radio a difuzat muzică de dans, informații din presă, buletine meteo și știri sportive. La microfonul radioului au vorbit, pe rând: Tudor Arghezi, Gala Galaction, Liviu Rebreanu, Tudor Vianu, Ion Finteșteanu, Constantin Nottara, George Vraca ș.a.

 

ziua-internationala-a-veganismuluiZiua Internațională a Veganismului

 

 

 

algeriaAlgeria: Ziua Națională. Aniversarea Revoluției (1954)

 

 

 

 

 

-333 î.Hr. – Bătălia de la Issos, a douăsprezecea victorie a lui Alexandru cel Mare asupra perșilor.  

-1049- Dedicarea Bisericii abație din Saint-Hilaire-le-Grand, Poitiers, (actuala Bazilică Saint Hilaire de Grand) în prezența a 13 arhiepiscopi și episcopi, a contesei Agnes de Bourgogne și a fiului ei Guillaume VII Aigret.  

-1164 – Îngrijorat pentru viața sa, Thomas Becket, în noaptea de întâi spre doi noiembrie, s-a îmbarcat clandestin pentru Franța. De comun acord cu papa, Ludovic al VII-lea acordau transfugilor azil și protecție.

-1337 – Regele Angliei, Eduard al III-lea, îl provoacă pe Filip al VI-lea de Valois: acesta este adevăratul început al Războiului de O Sută de Ani (1337-1453) dintre Franța și Anglia.

-1512 – Opera lui Michelangelo de pe plafonul Capelei Sixtine a fost arătată pentru prima dată publicului.

-1520 – Fernando Magellan descoperă Strâmtoarea Magellan denumită „Estreito de Todos los Santos”.

-1599 – Intrarea triumfală în Alba Iulia a lui Mihai Viteazul. Transilvania intra sub stăpânirea domnului muntean, înfăptuindu-se, astfel, prima unire politică a două provincii româneşti – Moldova şi Ardealul.

-1604 – La Whitehall Palace din Londra, este prezentată pentru prima dată, tragedia „Othello” a lui William Shakespeare. 

-1611 – La Whitehall Palace din Londra, este prezentată pentru prima oara, comedia romantică a lui William Shakespeare, „Furtuna”.

-1755 – Puternic cutremur de pământ în Portugalia, soldat cu moartea a 30.000 de persoane și distrugerea unei mari părți din orașul Lisabona.  

-1834 – A fost înființată prima școală de fete de la noi din țară. Fondatorul acestei instituții a fost Gheorghe Asachi.  

-1835 – A apărut, la București, prima revistă românească de teatru, „Gazeta Teatrului Național”, condusă de Ion Heliade Rădulescu.  

-1848 – Inaugurarea primei școli medicale din lume pentru instruirea femeilor (New England).

-1864 – A fost reînființat Conservatorul de Muzică și Declamațiune din București, sub conducerea lui Alexandru Flechtenmacher (director: 1864-1869).

-1928 – Inaugurarea Radio România.

-1960 – John F. Kennedy l-a învins pe Richard Nixon în competiția pentru funcția de președinte al SUA.  

-1993 – A luat ființă Uniunea Europeană, în urma Tratatului de la Maastricht.  

-2000 – În R.P. Chineză a început cel mai mare recensământ al populației din lume, în cadrul căruia au fost recenzate 350 de milioane de familii.

-2005 – Astronomi ai NASA au anunțat că au descoperit încă doi sateliți ai planetei Pluto.

 

 

 

 

 

Foto: Nadia Deciu