Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 21 noiembrie 2017

Published

on

Marți, 21 noiembrie

Zile trecute – 324

 

 

 

 

 

Zile rămase – 41

Soarele răsare – 07.20

 

 

 

 

Soarele apune – 16.43

Zodia – Scorpion

 

 

 

 

 

Calendar ortodox – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (Dezlegare la pește)

 

 

 

Calendar catolic – Prezentarea la Templu a Sf. Fc. Maria**

 

 

 

 

Ziua Mondială a Televiziunii. Pe 17 decembrie 1996, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a proclamat data de 21 noiembrie drept Ziua Mondială a Televiziunii, în semn de sărbătorire a zilei în care s-a desfăşurat primul Forum Mondial al Televiziunii. Conceptul de aniversare a televiziunii a apărut ca simbol al recunoaşterii „impactului în continuă creştere pe care televiziunea îl are asupra luării de decizii prin direcţionarea atenţiei, la nivel mondial, asupra conflictelor şi ameninţărilor la adresa păcii şi securităţii”, precum şi al recunoaşterii „rolului său potenţial în consolidarea focusului pe alte probleme majore, inclusiv pe cele economice şi sociale”.

 

Ziua Mondială a Salutului (World Hello Day). Ziua Mondială a Salutului, marcată la 21 noiembrie, este un îndemn la comunicare, un instrument pentru menținerea liniștii și a păcii în lume. Salutul este o formă elementară de acțiune interumană, un pas important spre realizarea înțelegerii între oamenii de rase, de naționalități sau de religii diferite. 

 

 

 

 

-1272 – După moartea lui Henric al III-lea al Angliei, fiul său, Prinţul Eduard, devine rege al Angliei.  

-1615 – Bătălia de la Tătăreni. Alexandru Movilă, sprijinit de nobilii polonezi Mihai Wisniowiecki şi Samuel Koreki, îl învinge pe  Ştefan Tomşa şi se înscăunează domn al Moldovei. 

-1740 – Începe construirea monumentului Sfânta Treime de la Timişoara; monumentul a fost ridicat în amintirea epidemiei care a devastat întregul Banat în jurul anului 1739.  

-1783 – La Paris, a avut loc primul zbor din lume al unor oameni de ştiinţă într-un balon cu aer cald; zborul a durat 25 de minute, pe o distanţă de 9 km, iar altitudinea maximă atinsă a fost de 900 de metri

-1784 – Împăratul Iosif al II-lea al Austriei ordonă reprimarea Răscoalei conduse de Horea.

-1789 – Carolina de Nord a devenit cel de-al 12-lea stat american.

-1877 – Thomas Edison anunţă invenţia sa: fonograful, o maşină care poate înregistra sunete.

-1880 – Printr-un act semnat la Sigmaringen, prinţul Ferdinand de Hohenzollern, nepotul de frate al lui Carol I este desemnat  prinţ moştenitor al coroanei României.

-1887 – A încetat din viaţă Petre Ispirescu, editor, folclorist, povestitor, scriitor şi tipograf român. Este cunoscut mai ales datorită activitaţii sale de culegător de basme populare româneşti: „Tinereţe fără de bătrâneţe şi viaţă fără de moarte”, „Prâslea cel voinic şi merele de aur” „Aleodor Împărat”, „Greuceanu”, „Înşir-te mărgăritari” (n. ianuarie 1830).

-1916 – Primul Război Mondial: O mină explodează şi scufundă „HMHS Britannic”  în Marea Egee, omorând 30 de oameni.

-1916 – După moartea împăratului Franz Joseph I urmează la tronul imperiului austro-ungar strănepotul său de frate, Karl. Domnia sa va dura mai puţin de doi ani.

-1918 – S-a născut preotul Constantin Galeriu, paroh al Bisericii „Sfântul Silvestru” din Bucureşti, preşedinte de onoare al Ligii Culturale a Românilor de Pretutindeni, membru în Comisia Naţională UNESCO (m. 10 august 2003).

-1922 – Rebecca Felton este investită în funcția de prima femeie din SUA senator. Este reprezentanta statului Georgia și are 87 de ani.

-1933 – Ion Mihalache devine preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc, în urma demisiei lui Al. Vaida-Voievod. Va fi arestat în 1947 şi condamnat la închisoare de comuniști, unde va și muri, în 1963. 

-1944 – Al Doilea Război Mondial: Armatele române duc lupte grele în nordul Ungariei pentru cucerirea Munţilor Bukk.

-1947 – Convenția cu privire la privilegiile și imunitățile instituțiilor specializate, adoptată de Adunarea Generală a ONU.

-1995 – Acordul de la Dayton (SUA). Este consfințit astfel Acordul de pace asupra Bosniei, semnat de către președinții bosniac, Alia Izetbegovici, croat, Franio Tudjman și sârb, Slobodan Milosevici, semnat la 14 decembrie 1995, la Paris. Sfârşitul războiului civil din Bosnia.

-2001 – A încetat din viaţă  compozitorul Ion Cristinoiu; a compus, în 35 de ani de carieră, peste 800 de piese de muzică uşoară, cele mai multe şlagăre, muzică de film şi corală (n. 26 ianuarie 1942).

-2002 – NATO invită Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia şi Slovenia să devină membre.