Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 31 decembrie 2016

Published

on

Sâmbătă, 31 decembrie  

Zile trecute – 365

Zile trecute

 

 

 

Zile rămase – 1

Soarele răsare – 07.52 

rasare

 

 

 

 

Soarele apune – 16.46

 

CapricornZodia – Capricorn

 

 

 

 

ortodoxCalendar ortodox – Odovania praznicului Nașterii Domnului; Sf. Cuv. Melania Romana; Sf. Mc. Hermes (Slujba în noaptea trecerii dintre ani)

 

 

 

catolicCalendar catolic – Ss. Silvestru I, pp. (*); Melania; Ecaterina Laboure, fc. 

 

 

 

 

 

 

-1660 – Iacob al II-lea al Angliei este numit Duce de Normandia de Ludovic al XIVlea al Franței.  

-1695 – În Anglia regelui William al III-lea se introduce impozitul pe ferestre, pe care populația învață repede cum să-l ocolească: pur și simplu se zidesc ferestrele cu cărămizi. De precizat că fiscul ia în calcul pentru plată numai geamurile dinspre stradă. Proprietarii se vor adapta situației, folosind la maximum curțile interioare și grădinile. Taxa pe ochiul de geam a fost abrogată în 1851.

-1757 – Împărăteasa Elisabeta I a Rusiei emite ucazul prin care incorporează Königsbergul  în Rusia.

-1775 – În timpul războiului de independență al SUA, în bătălia de la Quebec, forțele britanice au respins un atac al Armatei Continentale, capturând orașul Quebec City și obținând susținerea canadienilor francofoni.

-1805 – Ultima zi de valabilitate a calendarului Revoluției Franceze.  

-1852 – Inaugurarea Teatrului Național din București.  

-1857 – Regina Victoria a ales Ottawa, drept capitală a Canadei.  

-1879 – Thomas Edison a făcut prima demonstrație publică a modului de funcționare a primei lămpi electrice.

-1889 – A murit scriitorul Ion Creangă. Recunoscut datorită măiestriei basmelor, poveștilor și povestirilor sale, Ion Creangă este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române mai ales datorită operei sale autobiografice „Amintiri din copilărie”, partea cea mai personală a operei lui Creangă. Acestea i-au stabilit reputația de mare prozator. Într-adevăr, alcătuirea meșteșugită a frazei, în care se vede totuși tonul poporan, – scoaterea la iveală a multor provincialisme cu o putere de expresie deosebită, vivacitatea narațiunii și sinceritatea cu care povestește cele mai intime detalii ale vieții lui de copil, toate acestea fac din opera lui Creangă una din cele mai însemnate opere ale literaturii române. (n. 1 martie 1837). 

-1925 – Consiliul de Coroană a ratificat renunțarea prințului Carol al II-lea la succesiunea tronului în favoarea fiului său, Mihai de Hohenzollern. Carol al II-lea s-a stabilit în Franța, sub numele de Carol Caraiman.

-1936 – A fost descoperit cortizonul de către biochimistul american John Cowdery Kendall (Premiul Nobel pentru Chimie, 1962).

-1938 – Celebrul test cu fiolă, efectuat pentru depistarea șoferilor aflați în stare de ebrietate, a fost introdus, pentru prima dată, în Indianapolis (SUA).

-1946 – Președintele SUA, Harry Truman declară oficial sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

-1956 – Oficial, TVR transmite, prima emisiune de televiziune din România.  

-1989 – Este abolită pedeapsa cu moartea pe teritoriul României.

-1991 – Uniunea Sovietică  este dizolvată în mod oficial.

-1992 – Cehoslovacia se dizolvă. Rezultatul este formarea a două state independente: 

Republica Cehă, cu capitala la Praga și Slovacia cu capitala la Bratislava.

-1999 – Președintele Federației Ruse, Boris Elțîn, a demisionat și l-a numit pe Vladimir Putin ca președinte interimar. până la noile alegeri din 26 martie 2000 când a fost ales tot Vladimir Putin.  

 

 

 

 

 

 

Foto: Dana Simovici