Connect with us

Evenimente

Castelul Bran implineste astazi 638 de ani!

Vizitatorii Castelului Bran pot dona direct, într-o urnă, bani pentru victimele tragediei din clubul „Colectiv”.

Published

on

Acum 638 de ani, era atestat pentru prima dată Castelul Bran, prin actul emis de Ludovic I de Anjou (1342-1382), prin care braşovenii primeau privilegiul de a ridica în trecătoarea Branului (care făcea legătura dintre Transilvania şi Ţara Românească) o cetate de piatră „cu propriile cheltuieli şi osteneli”.

castelul-bran-26Inițial, Castelul Bran a fost o cetate militară de apărare, având la bază forma unui patrulater neregulat. În timp, cetatea a suferit numeroase modificări, printre care: adăugarea turnului de sud (în 1622, după planurile principelui Gabriel Bethlen), construirea unui turn dreptunghiular la est, iar între 1883 și 1886, acoperișul a fost îmbrăcat cu țiglă.

Cetatea a fost transformată în reședință regală în anul 1920, odată cu intrarea în proprietatea Reginei Maria, iar în perioada 1920 – 1929 s-au realizat cele mai importante lucrări de restaurare.

În prezent, în muzeul de patru etaje sunt expuse colecții de mobilier, costume, arme și armuri, iar Domeniul Bran cuprinde, de asemenea, Parcul Regal cu cele două lacuri, Casa de ceai, Casa administratorului si Casa Principesa Ileana.

bran-camera-de-muzicaCastelul Bran se situează la mai puțin de 30 km de Brașov, pe șoseaua ce pornește din vechiul cartier Bartolomeu și leagă Brașovul de Câmpulung. Castelul Bran este construit pe o stâncă, într-un punct cheie din punct de vedere strategic.

În anul 2000, Castelul Bran a fost revendicat de Arhiducele Dominic de Habsburg și de surorile sale, Maria Magdalena Holzhausen și Elisabeth Sandhofer, moștenitorii principesei Ileana, de la care castelul fusese în 1948 trecut în proprietatea statului.

În luna mai 2006, aceștia au devenit proprietarii castelului și ai domeniului aferent, în urma unei decizii guvernamentale de retrocedare.

castelul-bran_271

Statul român a păstrat administrarea castelului pentru încă 3 ani, până în 18 mai 2009. Înaintea retrocedării, Ministerul Culturii a dispus mutarea colecțiilor aparținând statului român de la Castelul Bran la Vama Medievală. Pentru a putea redeschide muzeul, familia de Habsburg a remobilat castelul cu obiecte din colecția personală. Redeschiderea oficială muzeului s-a realizat la 1 iunie 2009.

Pentru un tur virtual accesati: http://www.castelulbran.ro/ .

Castelul Bran se alătură campaniei umanitare „Nouă ne pasă. Împreună dăruim speranţă”. Astfel, începând din 2 noiembrie 2015, vizitatorii Castelului Bran pot dona direct, într-o urnă, bani pentru victimele tragediei din clubul „Colectiv” din Bucureşti.

Cunoscând complexitatea şi durata perioadei de recuperare în cazul persoanelor care au suferit arsuri grave, campania va dura atât timp cât va fi necesar, respectiv până ce ultimul rănit în incendiul de la „Colectiv” va fi externat din spital.

La finalul campaniei, Castelul Bran va dubla suma colectată de la vizitatori.