Connect with us

Evenimente

Cu cine se invecineaza Radio Oltenia? Cu cine vrea.

Radio Romania Oltenia Craiova – un produs Radio Romania. Citeste prima parte a istoricului Radio Oltenia.

Published

on

La mulți ani, Radio Oltenia!

6 iunie 1954 – 6 iunie 2015.

Radio România Oltenia Craiova se aude și în București pe www.radiocraiova.ro sau pe 105.0 FM.

Ca să fii sigur, aruncă o privire la intersecția Splaiul Independenței cu Bogdan Petriceicu Hașdeu.

Radio România Oltenia Craiova – un produs Radio România.

Din istoricul Radio Oltenia:

1926

  • 25 februarie: la Craiova s-a constituit Asociaţia Prietenii Radiotelefoniei.
  • septembrie (ultima duminică): s-a transmis în eter prima emisiune radiofonică din Craiova, fiind una dintre primele din ţară. Emisiunea a durat o jumătate de oră şi a cuprins ştiri şi un miniconcert de muzică populară, interpretată în direct la fluier, frunză, viori şi clarinet. Staţia avea o putere de 100 de waţi şi s-a recepţionat pe circa 100 de kilometri.
  • octombrie: prima transmisie din Craiova a fost confirmată şi de românii de pe Valea Timocului. „Studioul” era improvizat între câteva… căpiţe de fân, care asigurau izolarea fonică.

1952

  • 13 decembrie: Consiliul de Miniştri prin hotărârea nr. 417, a autorizat înfiinţarea unor comitete regionale de radio, pe măsura intrării în funcţiune a unor noi emiţătoare.

1953

  • Ianuarie: comitetul de Radio, de pe lângă Consiliul de Miniştri, decide amenajarea Casei Radio din Craiova, în imobilul din strada Ştirbei Vodă, nr.3. (Prin aceeaşi hotărâre se stabilea şi amenajarea caselor radio de la Cluj şi Timişoara).
  • Mai: primul stat de plată, pentru 7 angajaţi: un director, trei redactori, un contabil, o femeie de serviciu şi un portar.
  • Mai: unitatea de construcţii şi montaj primeşte avizul Direcţiei tehnice regionale pe proiectele de execuţie a lucrărilor de amenajare a studioului.
  • Mai 1953: mai 1954 – se amenajează şi adaptează clădirea, cu un studio pentru înregistrări muzicale, un studio pentru crainici, cabine de regie tehnică, puncte de copiere-ascultare-fonotecare, comutator de reţea, fonotecă.