Connect with us

Regional

Meteo – Estimarea evoluției vremii 15.06 – 21.06 2015

Published

on

Buletin agrometeorologic realizat de  Ion Marinică şi Victor Viorel Vătămanu

Estimarea evoluţiei vremii pentru intervalul 15 – 21.VI.2015
Ca o caracterizare generală pentru tot ansamblul săptămânii viitoare: vremea se va răcori începând de marți, devenind apropiată de normalul termic și va fi schimbătoare. Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta.

Distingem 2 intervale de prognoză:

Primul interval 15 – 17.VI.2015 (de luni până miercuri, prognoza oficială a CMR Oltenia)
Vremea se va încălzi luni, apoi se va răcori începând din noaptea de luni/marți. Cerul va fi temporar noros. În după-amiaza de luni și în noaptea de luni/marți pe arii extinse vor fi averse de ploaie și descărcări electrice. Marți aversele de ploaie vor fi locale, iar miercuri după-amiază vor fi din nou pe arii extinse. Vor fi condiții favorabile producerii grindinei. Vântul va sufla slab până la moderat cu intensificări în timpul ploilor care pot avea și caracter de vijelie. Temperaturi maxime: 25…37 de grade Celsius. Temperaturi minime: 12…22 de grade Celsius . Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilei de luni (31… 37 de grade Celsius), iar cele mai scăzute miercuri ( 25-30 de grade ziua și 12…17 grade Celsius  dimineața).

Al doilea interval 18 – 21.VI.2015 (de joi până duminică, estimare realizată cu ajutorul modelelor de prognoză)
Vremea se va răci până joi apoi temperatura aerului va crește treptat. Cerul va fi variabil. Izolat la deal și la munte în cursul după-amiezelor de joi, vineri și duminică se vor semnala averse slabe de ploaie și descărcări electrice. Temperatura aerului va creşte lent de la o zi la alta. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperaturi maxime: 21…32 de grade Celsius,  temperaturi minime: 10…16 grade Celsius. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zileli de duminică (27…32 de grade Celsius), iar valorile cele mai scăzute în cursul zilei de joi (21-26 de grade ziua și 10…15 grade Celsius dimineața).

Prognoza agrometeorologică pentru Oltenia (pentru 15-21.VI.2015)
Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, chiar caniculară în prima zi a intervalului, apoi va fi apropiată de normal. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 19…29°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…7°C.

Caracteristici agrometeorologice
Conţinutul de apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) pe suprafeţe extinse din estul Olteniei. În cea mai mare parte a Olteniei, rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare. În cultura de porumb, conţinutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-50 cm, va înregistra valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, local în estul Olteniei. Aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare, în cea mai mare parte a Olteniei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole                                                                                                                                            În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor de câmp şi pomi-viticole vor fi mai intense, îndeosebi pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Totodată, deficitele de apă din sol, asociate cu temperaturile maxime ridicate ale aerului, situate peste pragurile biologice critice de rezistenţă (Tmax. > 30…32°C) ale culturilor prăşitoare vor determina ofilirea temporară a aparatului foliar în orele de amiază, răsucirea şi uscarea parţială a acestuia, precum şi forţări stadiale. Cerealierele de toamnă (orzul și grâul) îşi vor continua înspicarea (60-100%), înflorirea (20-100%) şi maturitatea în lapte (10-90%), iar la culturile de orz se va semnala maturitatea în ceară (10-50%). Cultura de rapiță va înregistra formarea și creșterea boabelor în silicve (40-100%), precum și începutul maturității depline (10-30%). Sub aspect fenologic, floarea-soarelui își va continua fazele de dezvoltare a primei perechi de frunze (50-100%), înfrunzirea (8-18 frunze) şi formarea calatidiului (10-50%). Porumbul se va afla predominant la formarea frunzei a treia (20-100%) și înfrunzire (7-18 frunze). Sfecla de zahăr va parcurge înfrunzirea (18-23 frunze) şi îngroşarea axei hipocotile (10-30%). La cartof se va definitiva răsărirea (90-100%), continuându-se fazele de creștere a lăstarilor laterali şi tuberizare (10-100%) şi începutul îmbobocirii (10-20%). Speciile pomicole vor înregistra creșterea lăstarilor, frunzelor și a rodului, precum și recoltarea la soiurile timpurii de cireș şi vişin aflate la maturitatea tehnologică.
La vița de vie se vor semnala înfrunzirea, creșterea lăstarilor, înflorirea și formarea boabelor, în majoritatea podgoriilor. Lucrările în câmp (fertilizări, erbicidări, praşile manuale/mecanice, tratamente fitosanitare, recoltare şi depozitare la culturile de toamnă şi pomicole) vor fi sistate temporar în zilele cu precipitaţii.

RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE:
– Lucrări de combatere a buruienilor (erbicidări, prașile manuale și mecanice) la culturile de primăvară;
– Administrarea de tratamente cu insecto-fungicide la culturile de câmp, vii și livezi;
– Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele agricole cu deficit de apă în sol.

Apreciere privind evoluţia vremii pentru intervalul 22 – 29.VI.2015  (realizată cu ajutorul modelelor de prognoză)
Estimările actuale arată că: vremea se va menține apropiată de normalul termic. În datele de 27 și 28.VI pe arii relativ extinse vor cădea averse de ploaie însoțite de descărcări electrice. În datele de 22, 23, 25 şi 29 aversele de ploaie vor fi locale în cursul după-amiezelor, iar în data de 24, izolate.
Maxime termice între 25…32 de grade Celsius și minime între 10 și 17 grade Celsius. Valorile mai ridicate se vor înregistra data de 24.VI ( între 26 – 32 de grade Celsius), iar cele mai scăzute în dimineața de 23.VI (10…15 grade Celsius).

Faţă de cele spuse la această oră se vor produce unele decalaje în timp. De aceea este bine să ascultaţi cu atenţie RADIO OLTENIA Craiova şi, despre evoluţia vremii în Oltenia, veţi avea cele mai bune informaţii în timp util.

Pentru persoanele interesate, CMR Oltenia oferă date şi prognoze agrometeorologice specializate.