Connect with us

Regional

Estimarea evolutiei vremii pentru 15 – 21 decembrie

Published

on

Diagnoza evoluţiei vremii: În săptămâna care a trecut (8 – 14 decembrie) în Oltenia, vremea a fost schimbătoare și apropiată de normalul termic. Cerul a fost acoperit de luni până miercuri, apoi variabil joi, vineri și sâmbătă. În primele trei zile pe arii extinse au căzut precipitaţii sub formă de burniţă, ploaie, lapoviţă şi ninsoare. Marţi și în noaptea de marți spre miercuri în jumătatea sudică a regiunii s-a format strat de zăpadă care a măsurat până la 6 cm la Craiova în jud. Dolj, iar la munte până la 26 cm la Ob. Lotrului. În partea a doua a săptămânii încălzirea treptată a vremii a determinat topirea stratului de zăpadă. Vântul a suflat slab până la moderat cu unele intensificări în cursul zilei de miercuri, atingând la rafală viteza maximă de 43 km/oră (Bâcleș jud. Mehedinți). Cantitatea maximă de precipitații înregistrată în 24 de ore a fost 69.8 l/mp la Sadu în jud. Gorj (9 decembrie). Temperatura aerului a avut fluctuații de la o zi la alta. Temp. Max: 1…11 grade. Temp. min. -5…4 grade; Valorile mai ridicate s-au înregistrat în cursul zilei de vineri (3-11 grade), iar cele mai scăzute în dimineaţa de sâmbătă (-5…-1 grad). În cursul ultimelor 3 nopți și dimineți pe arii extinse s-a produs ceață care a persistat în jumătatea sudică a regiunii menținând cerul acoperit și determinând maxime de temperatură mult mai scăzute decât la dealuri. În prima parte a săptămânii pe arii restrânse s-a produs polei. Au fost formulată atenționare meteorologică cod galben pentru pentru precipitații abundente în cursul zilei de marți.

Estimarea evoluţiei vremii pentru intervalul 15 – 21 decembrie 2014

Ca o caracterizare generală: Vremea va fi mai caldă decât normalul termic. Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta.

Distingem 2 intervale de prognoză:

Primul interval 15 – 17 decembrie 2014 (de luni până miercuri, prognoza oficială a CMR Oltenia)

Vremea se va menține mai caldă decât normalul termic. Luni cerul va fi variabil în jumătatea nordică a regiunii temporar acoperit în cea sudică unde va persista ceața. Marți și miercuri cerul va fi temprar acoperit. Izolat marți după amiază, în noaptea de marți/miercuri și local miercuri vor cădea preciptații slabe sub formă de ploaie și burniță. Vântul va sufla slab până la moderat. Temp. Max: 3…10 grade. Temp. min. -5…3 grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilei de luni (5…10 grade), iar cele mai scăzute în cursul dimineţii de marți (-5…1 grad).

Al doilea interval 18 – 21 decembrie 2014 (de joi până duminică estimare realizată cu ajutorul modelelor de prognoză)

Vremea se va menține mai caldă decât normalul termic. Cerul va fi temporar noros joi și în noaptea de joi/vineri când local vor cădea precipitații slabe predominant sub formă de ploaie. Cerul va fi varabil vineri și sâmbătă. Duminică vremea se va răci, iar cerul se va acoperi și pe arii relativ extinse vor cădea precipitații sub formă de ploaie lapoviță și ninsoare. Vântul va sufla slab până la moderat. Temp. Max: 2…14 grade. Temp. min. 1…7 grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilelor de vineri și sâmbătă (9-14 grade) {duminică între (2…7 grade)}, iar cele mai scăzute în dimineaţa de 22.XII (0…4 grade).

 Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât in mod normal, in cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa intre 2…8°C, valori mai ridicate cu 2…6°C in raport cu mediile multianuale.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâcimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite optime, in toate zonele de cultură.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice prognozate se vor înregistra în general ritmuri mai lente de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine pe ansamblu medie şi bună, iar în semănăturile întârziate fenologic, starea de vegetaţie a culturilor se va prezenta medie şi slabă, iar densitatea redusă.

Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă înfiinţate în perioada optimă îşi vor continua fazele de formare a frunzei a treia (80-100%) şi înfrăţire (30-100%). La culturile tardive vor predomina răsărirea (70-100%) şi apariţia frunzei a treia (40-100%).

Cultura de rapiţa se va semnala predominant infrunzirea (7-14 frunze).

Pomii fructiferi şi viţa de vie vor parcurge stadiul de repaus biologic.

În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole în câmp (arături adânci de toamnă, fertilizări, lucrări de întreţinere în vii şi livezi, etc.) vor fi întrerupte temporar.

RECOMANDARI DE SPECIALITATE:

Verificarea sistematicä a viabilitätii plantelor la speciile de toamnä şi a elementelor de rod la cele pomi-viticole;

Finalizarea aräturilor adânci de toamnä, pe terenurile cu o bunä aprovizionare cu apä a solului;

Continuarea lucrärilor de arat în vii şi livezi;

Administrarea îngräşämintelor organice la pomii fructiferi şi vita de vie.

 

Apreciere privind evoluţia vremii pentru intervalul 22-29 decembrie 2014, realizată cu ajutorul modelelor de prognoză

Estimările actuale arată că:

– Răcirea vremii care se va iniția în data de 21 va continua și în data de 22 decembrie. Cerul va fi temporar acoperit în data de 22 decembrie, când pe arii relativ extinse vor cădea precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. În datele de 23 și 24 decembrie cerul va deveni variabil și vremea se va încălzi ușor. În datele 25 și 26 decembrie cerul va fi acoperit și pe arii relativ extinse vor cădea precipitațiii sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare. În intervalul 27-29 decembrie cerul va fi noros și local în 27 și 28 decembrie și izolat în 29 decembrie va ninge slab. Temp. max: -1…12 grade și temp. min: -6…4 grade.

Valorile mai ridicate se vor înregistra în data de 24 decembrie (7…12 grade) iar cele mai scăzute în diminețile de 28 și 29 decembrie (-6…-1 grad). Noaptea și dimineața condiții favorabile producerii ceții.

           

Faţă de cele spuse la această oră se vor produce unele decalaje în timp. De aceea este bine să ascultaţi cu atenţie RADIO OLTENIA Craiova şi despre evoluţia vremii în Oltenia, veţi avea cele mai bune informaţii în timp util.

ULTIMA ORĂ

Sport3 ore ago

Accidentare recidivantă pentru Alexandru Mitriță: Absență la debutul antrenorului Gâlcă și la meciul cu CFR Cluj

Accidentarea atacantului Universității Craiova, Alexandru Mitriță, a recidivat. Astfel, fotbalistul va rata debutul noului antrenor Constantin Gâlcă pe banca Științei,...

white and red plane beside clouds low angle photography white and red plane beside clouds low angle photography
National3 ore ago

Repatriere de urgență: Grup de copii și profesori români blocați în Dubai vor fi aduși acasă cu aeronava premierului

Ministerul român de externe face eforturi pentru aducerea în ţară a tuturor românilor, afectaţi de furtunile şi inundaţiile care au...

Regional3 ore ago

Nereguli semnalate de C.A.S. Olt: Concedii medicale acordate ilegal și servicii medicale neprecizate în registrele de consultații

Casa de Asigurări de Sănătate Olt a identificat mai multe nereguli în sistemul medical din județ, în urma controalelor efectuate...

Regional4 ore ago

Cauza probabilă a exploziei de la blocul din Craiova este o acumulare de gaze

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dolj au afirmat că cauza probabilă a exploziei care a avut loc aseară la...

greyscale photo of masks on a stick greyscale photo of masks on a stick
Regional4 ore ago

Colegiul Economic „Gheorghe Chițu” din Craiova găzduiește Concursul Județean de Teatru: „Să ne cunoaștem prin teatru

Colegiul Economic „Gheorghe Chițu” din Craiova se pregătește să devină gazda unui eveniment captivant pentru iubitorii de artă dramatică din...

Regional4 ore ago

Universitatea din Craiova sărbătorește 10 ani de la înființarea Centrului de Limbă și Cultură Poloneză

Astăzi, 18 aprilie, Universitatea din Craiova a marcat un moment deosebit în istoria sa – împlinirea a zece ani de...

brown tick on green leaf brown tick on green leaf
Regional5 ore ago

Cum te poți feri de căpușe, ce este de făcut dacă ești, totuși, mușcat și care sunt riscurile? (INTERVIU)

Cu temperaturile în creștere, riscul de mușcături de căpușă a crescut și el în Craiova. La Spitalul de Boli Infecțioase...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON