DE ACTUALITATE

Filmul cu episcopul Huşilor, vizionat la Mitropolie

„Sunt lucruri urâte pe înregistrare”

Împarte cu prietenii tăi

ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, va înainta Sinodului permanent al Bisericii Ortodoxe Române un referat prin care va cere anchetarea cazului episcopului Corneliu Bârlădeanu în Sinodul permanent al Bisericii Ortodoxe Române.

În weekend, mitropolia a primit filmarea scandaloasă cu care ar fi fost şantajat episcopul de Huşi de la Cancan, publicaţia care a prezentat imaginile.

Luni, 17 iulie, preoţi din administraţia Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au urmărit filmarea şi au făcut o serie de declaraţii oficiale.

Potrivit preotului Marian Timofte, vicar administrativ, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, pe filmarea de 18 minute apar doi bărbaţi care au discuţii cu tentă sexuală şi al căror comportament nu este „compatibil cu slujirea clericală la orice nivel de slujire, de la episcop, preot sau diacon”. Singurele afirmaţii care s-ar distinge ar fi legate de un presupus cadou pe care episcopul i l-ar fi adus partenerului său dintr-o deplasare.

Conform purtătorului de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, unul dintre bărbaţii care apar în imaginile respective seamănă la chip şi voce cu episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeanu. „Sunt lucruri urâte pe această înregistrare, în contradicţie totală cu morala creştină. Unul dintre personajele care apar acolo – dacă expertiza va considera că sunt imagini reale, şi nu truncate – pare a fi episcopul Huşilor. Pe celălalt personaj nu-l cunosc, nu pare a fi minor, ci pare a fi major. Urmează, în conformitate cu prevederile statutare şi regulamentare bisericeşti, ca această situaţie să fie discutată în sinodul permanent al BOR. Vă asigur că acest caz va fi tratat cu maximă responsibilitate şi nu va fi nici pe departe lăsat să aştepte. În cel mai scurt timp se va lua o decizie”, a declarat Timofte.

Preotul a mai punctat că, având în vedere declaraţiile episcopului Bârlădeanu potrivit cărora filmarea ar fi trucată, biserica prin sinodul permanent va cere, cel mai probabil, o expertiză a imaginilor astfel încât veridicitatea lor să nu mai fie pusă la îndoială.

Până în acest moment, la Mitropolia de la Iaşi nu este depusă nicio solicitare a episcopului Bârlădeanu prin care acesta să ceară eliberarea din funcţie.

De asemenea, reprezentanţii mitropoliei au mai arătat că, până în prezent, nu au primit nicio plângere la sediul instituţiei în care să fie prezentate fapte sau comportamente deviante ale episcopului de Huşi, Corneliu Bârlădeanu. 

Potrivit reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, dacă imaginile sunt reale, Bârlădeanu riscă să fie caterisit. „Dacă ceea ce am vizionat astăzi este real, cu certitudine episcopul Huşilor va fi caterisit. Până la luarea unei decizii de către Sfântul Sinod al BOR el poate sluji. Ca să nu mai slujească, ar trebui oprit de la slujire. Chiar dacă faptele ar fi săvârşite cu ani în urmă, acestea sunt incompatibile cu slujirea clericală la orice nivel de slujire, de la episcop, preot sau diacon. O asemenea faptă nu este compatibilă sub niciun chip cu slujirea de cleric”, a mai nuanţat pr. Marian Timofte.

Conform acestuia, ancheta în cazul Bârlădeanu va atrage consecinţe şi asupra celuilalt personaj care ar apărea pe filmare, preot care riscă, la rândul său, caterisirea.

Ancheta s-ar putea răsfrânge inclusiv asupra Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” de la Huşi. 

Corneliu Bârlădeanu, episcopul Huşilor, este parte vătămată într-un dosar care se judecă la Tribunalul Vaslui şi în care trei preoţi sunt arestaţi la domiciliu. Feţele bisericeşti s-ar fi folosit de o filmarea în care Bârlădeanu ar apărea în ipostaze compromiţătoare pentru a cere funcţii şi bani de la episcopul Huşilor. Acesta din urmă a mers la procurori şi a cerut protecţie, nebănuind, probabil, că astfel filmarea compromiţătoare va deveni publică.  
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: adevarul.ro

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Noul stadion din Craiova trebuie reparat înainte de a fi inaugurat

Normele ISU nu corespund, mai trebuie construit un etaj, arena nu rezistă la vânt

Închide