Connect with us

Fapt divers

Năutul – 5 beneficii să-l consumăm

Un stil de viață sănătos presupune consumarea alimentelor în mod conștient.

Published

on

Năutul are atât proprietăți alimentare, cât și medicale. Întrucât consumul de năut, implică automat gătitul, ne vom concentra atenția asupra proprietăților medicinale, punctând doar cele mai importante cinci beneficii, astfel:

Digestie

Datorită conținutului ridicat de fibre, năutul ajută la prevenirea constipației și contribuie la îmbunătățirea sistemului digestiv.

Tensiune arterială

Menținerea unui nivel scăzut de sodiu este esențial pentru reducerea tensinii arteriale însă aportul crescut de potasiu, poate fi foarte bun datorită efectelor sale vasodilatatoare.

Diabet

Diverse studii de specialitate au demonstrat că diabeticii de tip 1 trebuie să aibă diete bogate în fibre. Năutul este o sursă bogată în fibre, motiv pentru care se recomandă diabeticilor, pentru a micșora nivelul de glucoză din sânge. În cazul diabeticilor de tip 2, consumul regulat de năut poate îmbunătăți nivelul de zahăr din sânge, lipidele și nivelul de insulină. Dozele recomandate pentru ei sunt de 20 -25 de grame de fibră pe zi pentru femei, iar pentru bărbați se recomanda să consume 30-38 de grame de fibre pe zi.

Control asupra greutății

Fibra este un element important în controlul greutății, deoarece aceasta funcționează ca un indice de sațietate, reducând pofta de mâncare. Consumul de năut conferă o stare de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp, motiv pentru care reduce consumul total de calorii pe zi, favorizând pierderea kilogramelor în plus.

Anticancer

Seleniul prezent în năut joacă un rol deosebit de important în buna funcționare a enzimelor hepatice, care ajută în detoxifierea compușilor ce favorizează formarea celulelor canceroase. În plus, seleniul previne inflamarea și încetinește creșterea tumorilor. Totodată, vitamina C din năut acționează ca un puternic antioxidant și protejează celulele împotriva radicalilor liberi.

Un stil de viață sănătos presupune consumarea alimentelor în mod conștient și în cantitățile recomandate pentru fiecare afecțiune, acolo unde este cazul.

 

Sursă: diete-sanatoase