DE ACTUALITATE

Personalitatea zilei: Plácido Domingo!

Veritabila sa carieră internațională a lansat-o prin apariția sa de succes la New York City Opera în „Don Rodrigo ”de Alberto Ginastera în 1966.

Împarte cu prietenii tăi

José Plácido Domingo Embil (n. 21 ianuarie 1941, Madrid) este un tenor și dirijor spaniol. Este renumit pentru vocea sa puternică și versatilă de cântăreț liric sau tenor lirico-dramatic care i-a permis să cânte chiar și roluri de bariton, prin virtuozitatea artei sale vocale și calitatea interpretării sale dramatice.

În 1949, Plácido Domingo s-a mutat în Mexic împreună cu părinții săi și compania lor de de zarzuela. A studiat pianul in particular, apoi atât canto, cât și pianul și arta dirijorală la Conservatorul Național din Mexico City În 1957 și-a făcut prima apariție profesională muzicală în compania mamei sale într-un concert la Mérida, în Yucatán.

A cântat un timp roluri de bariton și de acompaniator al altor cântăreți în cadrul companiei de zarzuela și operetă a părinților săi. Între acestea s-a numărat un rol de bariton în zarzuela lui Manuel Fernandez Caballero, „Gigantes y cabezudos”, și un rol minor în prima producție mexicană a operetei „My Fair Lady” de Loewe unde a fost și asistent dirijor și antrenor vocal. Cu această companie a dat 185 de spectacole, între care și opereta lui Lehar, Văduva veselă, în care a cântat în rolurile Camille și Danilo.

În aceeași perioadă, în 1958 a fost vocalist în formația de rock and roll mexicană a lui César Costa, „Los Black Jeans”.

In 1959 a fost examinat în „audition” pentru Opera Națională Mexicană în calitatea de bariton, dar juriul a constatat ca de fapt tânarul interpret este și un talentat tenor. În cele din urmă a fost angajat ca „tenor comprimario” (de roluri secundare) și ca antrenor al celorlalți cântăreți.

Dar debutul pe scena unui teatru l-a realizat la Teatrul Degollado din Guadalajara în rolul de bariton al lui Pascual din zarzuela „Marina” de Emilio Arrieta, la 12 mai 1959. După aceea, în 1959 a cântat la Ciudad de Mexico, într-un rol secundar de tenor , cel al lui (Borsa) din opera „Rigoletto” (alături de cântăreți precum Cornell MacNeil și Norman Treigle), apoi ca Părintele confesor din „Dialogurile carmelitelor ”de Francis Poulenc etc. iar la 19 mai 1961 în rolul lui Alfredo din „Traviata” pe scena operei din Monterrey.

Între 1962-1965, împreună cu soția sa, soprana Marta Ornelas (n.1936), care i-a fost colegă la conservator, a fost angajat în Israel, la Opera din Tel Aviv, unde a participat la 280 de spectacole între anii 1962-1965. Prin cele 12 roluri pe care le-a interpretat a adus o contribuție deosebită la afirmarea ansamblului de operă israelian, aproape unic în felul său în Orientul Apropiat.

Veritabila sa carieră internațională a lansat-o prin apariția sa de succes la New York City Opera în „Don Rodrigo ”de Alberto Ginastera în 1966.

 

Sursa: ro.wikipedia.org

 

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Reținut pentru trafic de droguri

Percheziții în Drobeta Turnu Severin și 3 localități din județ

Închide